Hvor længe vil vi have regnskoven endnu?

Det er lidt svært at sætte et præcist klokkeslæt eller bare årstal på, hvornår vi ikke har regnskoven i verden længere.

Der vil altid være beregninger, der ud fra vores nuværende situation vil lave et estimat på, hvor længe endnu vi kan forvente, at man stadig kan finde regnskoven i de forskellige dele af verden.

Vi forsøger jo så at gøre vores for, at den ikke forsvinder, men nærmest i samme tempo, som vi forsøger at bevare den eller lade den udvide sig, så ser vi også, at vi mennesker fjerner den.

Det er en kombination af grådige mennesker, der gerne vil tjene penge, og så bruger de almindelig arbejdskraft, der næsten ikke har noget valgt end at deltage i den rydning, fordi de får mad på bordet via den arbejdsmetode – og siger de nej, så dukker der bare en anden arbejder op, der gerne vil have tjansen.

Regnskoven er allerede dødsdømt

Vi sidder jo også her i Vesten og tror på, at vi gør noget godt ved at give penge til at bevare regnskoven, eller vi ligefrem er lidt mere aktive og går til demonstrationen for at gøre noget for den regnskov.

For miljøet er der jo kommet virkelig meget fokus på, men som udgangspunkt tænker vi jo på det grønne nær os og ikke det, der er langt væk.

Så nu er der kommet endnu mere grønt i “vejen”, som vi fokuserer tættere på os selv, end det der er langt væk.

Desuden får vi jo bare rapporter om, hvordan det står til med regnskoven, som vi må stole på, for de færreste af os tager jo selv derned og ser, hvordan det står til med vores egne øjne.

Og kan man stole på de rapporter, og hvordan bliver de lavet?

Måske er der faktisk ikke noget at gøre for den regnskov længere.

Anders Lundtang Hansen