Tandpine? Se af at komme til tandlægen inden det bliver værre

Rigtig mange danskere lider af det, vi kalder tandlægeskræk. Det er da heller ikke rart, når der skal krattes i tænderne, og da slet ikke, hvis der skal laves huller. Nogle har oven i nåleskræk, som ikke gør det lettere at bevæge sig ned til tandlægen. Er du begyndt at blive øm i en tand, eller har du et synligt hul i en tand, så gælder det altså om at komme afsted i en fart, inden det bliver værre.

Kom tandpinen i forkøbet

Du spiser måske et par Panodil og håber på, at tandpinen vil gå i sig selv med tiden. Det gør den ikke! Ved at udskyde tandlægebesøget, vil du blot gøre problemet værre, og det vil kræve en dyrere og mere omfattende behandling.

Den allerbedste måde at undgå huller og tandpine på, er ved at tage til tandlægen jævnligt og få et grundigt tandeftersyn og eventuelt en tandrensning. Hvert andet år eller lignende, bør du også få taget røntgenbilleder, så tandlægen kan se, hvis der skulle være begyndende huller mellem tænderne. Det er nemlig på dette stadie, at det er nemmest at sætte ind, og hvor du kan undgå at blive bedøvet og boret i. Du kan finde en dygtig tandlæge her: http://www.tandbrinck.dk/.

Huller kam udvikle sig til tandrodsbetændelse

Hvis du lader et hul være, kan du risikere, at bakterierne, der nedbryder tanden, finder vej ind til tandroden. Dette er en yderst smertefuld tilstand, der kaldes tandrodsbetændelse. Smerten stopper ikke, før tandrødderne er renset op, hvilket medfører, at tandens nerver dør. Den kan dog stadig blive siddende – såfremt behandlingen var succesfuld.

 Der er altid en risiko for at tanden ikke kan reddes, når der er tale om tandrodsbetændelse. Vil du gerne undgå dette, så sørg helst for at overholde dine tandeftersyn, og begynder du at opdage en snigende eller dunkende smerte i tanden, så skynd dig at få en tid hos tandlægen.

Frederik Mikkelsen